Een persoonskaart is een genealogisch monumentje en een onmisbare bron voor iedereen die onderzoek doet naar familiegeschiedenis. Samen met de al digitale persoonslijsten is het Nationaal Register van Overledenen (NRO) nu volledig digitaal.

Bijna 1.350 vrijwilligers van het CBG-project PKdigitaal voerden data van 5,75 miljoen kartonnen persoonskaarten in via het crowdsourcingsplatform VeleHanden om de persoonskaarten doorzoekbaar te maken. Het totale project PKdigitaal is na twee jaar zo goed als afgerond. Het CBG is klaar om de historische persoonsgegevens uit de collectie persoonskaarten/-lijsten (NRO) te vergelijken met collecties van andere erfgoedinstellingen om meer data toegankelijk te maken voor publiek.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zo’n 71.000 dossiers uit de periode 1946 – 1998 overgedragen aan het Nationaal Archief. Het zijn persoonsdossiers van de voormalige Centrale Veiligheidsdienst (CVD) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Beide diensten zijn voorlopers van de AIVD. De persoonsdossiers zijn dossiers waarin informatie is vastgelegd over personen waar de CVD en de BVD geïnteresseerd in zijn geweest.

Slechts enkele dossiers zijn meteen in te zien. Op veruit de meeste dossiers zit een openbaarheidsbeperking van 75 jaar. Voor inzage kan een verzoek worden ingediend bij het Nationaal Archief. Het verzoek wordt aan een paar voorwaarden getoetst; er is toestemming van betrokkene, betrokkene is overleden of er is een onderzoeksvoorstel. Dit om de privacy van de personen die onderzocht worden te beschermen.
Klik hier om te zoeken.

Weet jij wie de grootmoeder van je grootmoeder is? Zelfs met een familiestamboom kan je dat niet zomaar achterhalen. Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) moedigt vrijwilligers daarom aan om hun moederlijke stamlijn op te stellen. Die zoektocht naar onze 'voormoeders' levert hem nu een jaarprijs wetenschapscommunicatie en de Eos Publieksprijs op.

Het klinkt leuk: een DNA-test doen om te kijken uit welk land je voorouders komen. Maar de tests roepen ook vragen op over betrouwbaarheid en privacy. "Doe ze alleen met een goede reden", zeggen deskundigen tegen NU.nl.
Lees hier verder.

De gemeente Nijmegen betaalt vanaf volgend jaar als eerste gemeente in ons land zelf de kosten voor een nieuw identiteitsbewijs als mensen een nieuw document willen vanwege een geslachtsverandering. Vorig jaar vroeg een meerderheid van de gemeenteraad om zo'n kostenvergoeding.

Het blijven grappenmakers bij MyHertage. Zo ook met de recent gelanceerde feature ‘AI Time Machine’ waarmee je jezelf kunt transformeren in een Viking, een Middeleeuwse edelvrouw of een hippie uit the sixties.
MyHeritage lanceert AI Time Machine
Klik hier voor het verhaal.

MyHeritage deelt mede dat v.w.b. de 1950 US Census-collectie nu alle Amerikaanse staten en territoria zijn te doorzoeken. Deze release is de grootste tot nu toe. Deze collectie omvat 30 miljoen records uit de staten Michigan, Ohio, Pennsylvania, Texas en Virginia. De U.S. Census-collectie van 1950 bevat nu meer dan 150 miljoen records uit alle staten en territoria van de VS, die u allemaal gratis kunt bekijken, doorzoeken en toevoegen aan uw MyHeritage-stamboom.

Voor meer info klik hier.

"Vanwege privacy maken we in principe alleen gegevens openbaar van overleden personen. Voor onze indexen hanteren we daarvoor al sinds jaar en dag de zogenaamde honderd jaar regel: honderd jaar na de geboorte van een persoon maken we een record openbaar. Als mensen al eerder bij ons komen met een bewijs van overlijden, maken we records vóór die tijd al openbaar. Toch weten we zeker dat we nog vele records niet tonen, terwijl de personen waar die records over gaan wel zijn overleden", aldus het Stadarchief Amsterdam. Maar toch zit er een verschil tussen de indexen van Amsterdam en die van het CBG / WieWasWie.
Lees hier verder.

Aldfaer laat weten in overleg met MyHeritage te hebben we besloten om de Smart Matching™ en de Record Matching per 1 januari 2023 niet langer via Aldfaer te ondersteunen. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van deze diensten waardoor het voor MyHeritage niet rendabel is om deze te blijven ondersteunen. In de eerstvolgende versie van Aldfaer zal deze functionaliteit dan ook niet meer beschikbaar zijn. In de huidige en voorgaande versies van Aldfaer zal de de Smart Matching™ en de Record Matching niet meer functioneren. Een en ander heeft geen gevolgen voor een eventueel abonnement dat bij MyHeritage is afgesloten.

Al enige jaren digitaliseert het Nationaal Archief grote delen van de collectie. Het doornemen van de vele scans van een archiefstuk kan soms lastig zijn. Om dit te vergemakkelijken biedt het NA sinds kort bij een aantal collecties een scannavigatie aan. Onderzoekers kunnen hierdoor veel gemakkelijker navigeren door grote hoeveelheden scans van één inventarisnummer.
Lees hier verder.

Het BHIC in ’s-Hertogenbosch heeft samen met technische partner DE REE archiefsystemen een nieuwe zoekfunctie voor archieven gebouwd. Voortaan kun je ook makkelijk ín digitale archiefstukken zoeken, niet alleen náár deze stukken.

Op 23 november viert Haarlem zijn 777ste verjaardag. Het Noord-Hollands Archief viert deze dag met taart voor de inwoners van Haarlem, een nieuwe tentoonstelling over de Vlaamse migratie naar Haarlem van 1578-1630 en een feestelijke bijeenkomst.

De overheid wordt regelmatig getroffen door phishing-aanvallen, toch lijkt er weinig prioriteit te zijn om de beveiliging van e-mail en websites te verbeteren. Duidelijk is dat de helft van alle domeinnamen nog steeds niet voldoet aan verplichte security-standaarden. 
Nu maar hopen dat dat b ij de archieven beter is geregeld.
Lees hier verder.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert bezoekers van het WK voetbal in Qatar om goed op hun digitale veiligheid te letten. Wie het WK bezoekt, is volgens de privacywaakhond verplicht een aantal apps op de mobiele telefoon te installeren. Qatar-bezoekers wordt daarom aangeraden een telefoon te gebruiken die zij voor niets anders gebruiken.
Lees hier verder wanneer u afreist.

Staatssecretaris Van Huffelen werd door maar liefst elf partijen aan de tand gevoeld over het nieuws dat Chinese TikTok-medewerkers toegang zouden hebben tot de data van miljoenen Europese gebruikers. De staatssecretaris geeft in haar antwoord aan dat ze het absoluut onacceptabel zou vinden als persoonsgegevens in strijd met de AVG worden doorgegeven aan de Chinese overheid. Ergo, wees voorzichtig mensen met TikTok.
Lees hier verder.